Kort na zijn oprichting heeft Google al heel gauw zijn dienstenaanbod en zijn bronnen van inkomsten uitgebreid. Vanaf oktober 2000 lanceert het bedrijf doelgerichte reclameboodschappen volgens de sleutelwoorden die door de websurfers worden gebruikt. In de loop der jaren zal deze doelgerichte aanpak voortdurend verbeteren en uitgroeien tot Google Ads, zoals we het vandaag kennen.
1. Creativiteit
In 2002 lanceert Google de Google Search Appliance, een dienst voor het bewaren van documenten en interne opzoekingen, bestemd voor bedrijven. In aansluiting daarop creëert de Amerikaanse reus Google News, dat aan het grote publiek toegang biedt tot tal van persartikels en tot informatie afkomstig van het net.
Het jaar 2004 is rijk gevuld met innovatie. Google lanceert Orkut, zijn eigen sociaal netwerk en Gmail, zijn webmaildienst. Het eerste blijkt al gauw overbodig, terwijl Gmail nog altijd actueel is. In de daaropvolgende maanden zullen Google Desktop Search (dienst voor het opzoeken van documenten) en zijn versie voor bedrijven het levenslicht zien: Google Desktop Enterprise Edition. In die periode krijgen ook Google Scholar (opzoeken in wetenschappelijke artikelen, thesissen en wetenschappelijke werken) en Google Print (raadpleging van digitale boeken dat in 2005 Google Book Search wordt) concrete vorm. Vervolgens verschijnen ook nog onder andere Google Maps (cartografie en GPS), iGoogle (personalisering van een pagina met informatie), Google Translation, Google Talk (instant maildienst), Google Reader (lezer van informatiestromen), Google Drive (kantoorpakket), Google Chrome (browser).
2. Aankopen
Als Google niet zelf zijn eigen producten of software ontwikkelt, dan koopt het simpelweg bedrijven om de benodigde technologieën te kunnen beheersen. In 2004 koopt het Picasa, een afbeeldingviewer die in 2016 Google Photos wordt. In hetzelfde jaar valt Keyhole met zijn cartografiedienst in de Californische handen. Een jaar later maakt deze aankoop de geboorte van Google Earth mogelijk. In 2006 integreert YouTube Google Galaxy.
Google stort zich ook op de robotica en koopt in dit kader verschillende gespecialiseerde bedrijven zoals Boston Dynamics. In 2014 investeert Google in artificiële intelligentie en neemt het de controle over DeepMind in handen. De Amerikaanse reus ontwikkelt een reeks technologieën die het leven van de mensen comfortabeler moeten maken en de relaties tussen mensen en machines moeten benadrukken.
3. Samenwerkingen
Voor een aantal van zijn producten heeft Google beslist om liever samen te werken dan zelf de controle in handen te nemen. Zodoende biedt het zijn Android besturingssysteem aan verschillende fabrikanten van mobiele telefoons zoals HTC, Samsung of Huawei.
Daarnaast heeft het door Sergey Brin en Larry Page gecreëerde bedrijf ook met Sanofi, een Frans laboratorium, samengewerkt voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.
Google, dat nu veel meer is dan een bedrijf dat informatie verspreidt, streeft er vandaag naar om een ware revolutie te brengen in de relatie van de mens tot zijn omgeving. Wat u ook doet, de kans is groot dat u in uw dagelijks leven een dienst of een product gebruikt waarop Google zijn stempel heeft gezet.